Staren is ondergewaardeerd

Staren, ik kan me herinneren dat ik het vaak deed als kind en ergens gedurende mijn ‘volwassen-worden’ is dat naar de achtergrond verdwenen. Jammer want het is zo lekker. Hoe komt dat eigenlijk? Zijn we misschien teveel bezig met afgeleid worden door anderen of beeldschermen?

Meditatie

Tegenwoordig mediteren mensen best vaak, maar het komt er meestal niet veel van. Je moet er tijd voor maken en je stelt het liever uit als je net zo lekker een Netfllix-serie aan het bingen bent. Zonde, want meditatie kan zorgen voor enorme en intense rust voor lijf en brein, de mate van uitrusten is vele malen groter dan slapen. Op langere termijn kan het tot neuroplastische veranderingen in je brein zorgen, een prettig lange-termijneffect zeg maar. Zoals een betere concentratie, meer reflectievermogen en beter contact met je lijf.

Korte reset door staren

Oke, maar het blijkt dus vaak lastig tijd te maken om echt te mediteren. Wat je overal en nog veel korter kunt doen, wat erg op mediteren lijkt, is STAREN! Staren zorgt voor een snelle staat van uit je obsessie met je brein komen, even ontsnappen aan geestdodende situaties en je kunt het op vrijwel elk moment doen (zonder dat anderen het direct doorhebben).

Ook als je geen zin hebt in mediteren of je vindt dat je het niet ‘kunt’; staren kan iedereen! En misschien leidt het er zelfs toe dat je mediteren toch nog eens een kans geeft!

Dus voortaan als je in die saaie meeting zit, angstig bent of gestrest: staar er lekker op los. Je zal zien dat het je helpt om kort intens uit te rusten. Beter dan snurkend op je toetsenbord liggen :0)

Illustratie door: Irene van Aarle

Related Posts